Silvestrovské recepty

31. prosince 2007 v 16:06 |  Silvestr

Nakládaný Hermelín

Hermelín nakrájíme na kostičky, proložíme vrstvou cibule, drobně nakrájeného česneku, feferonkou, přidáme nové koření, trochu soli, lehce zakápneme olejem a nalévem z Moravanky. Necháme 2-3 dny uležet. Na Silvestra je to vynikající chuťovka.

Silvestrovské houbáčky

25 dkg žapiónů, 2 1/2 dl mléka, 4 vejce, 2 dkg polohrubé mouky, sůl, pažitka, máslo
Očíštěné houby nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Z mléka, žlutků, mouky a soli vypracujeme hladké těsto, do něho přidáme podušené houby, sníh z bílků a nadrobno nasekanou pažitku. Těsto nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Chutnají teplé, ale i studené po silvestrovkém přípitku.

Silvestrovská prasátka

20 dkg hladké mouky, 13 dkg strouhaného sýra Niva, 10 dkg másla, 1 vejce, špetka soli, ½ lžičky mleté papriky
Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a vykrajujeme formičkou prasátka. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a při 180°C upečeme.

Kuličky z Nivy

12 dkg strouhané Nivy, 10 dkg másla, ½ sýr Lučina
Změklé máslo a Lučinu utřeme dohladka, přidáme nastrouhaný sýr. Směs necháme ztuhnout, pak tvarujeme malé kuličky, do každé vmáčkneme lískový oříšek a obalíme ve strouhaných ořeších. Uložíme do papírových košíčků nebo napíchneme na párátko

Pikantní chuťovky

20 dkg tvrdého sýra (Eidam, Primátor), 10 dkg nastrouhané Nivy, 7 dkg strouhaných ořechů, 2 jablka
Nastrouhanou Nivu spojíme s oříšky a vytvarujeme kuličky. Tvrdý sýr rozkrájíme na kostičky, na kažou upravíme kousek jablka a sýrovou kuličku. Spojíme párátkem. Můžeme přizdobit kouskem petrželky nebo kapie.

Pomazánka na jednohubky

1 sklenička Moravanky, 10 dkg měkkého salámu, 1 malá majonéza
Zeleninu necháme opakat a společně se salámeme pomeleme. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme podle chuti.

Slané tyčky

30 dkg mouky, 12 dkg másla, 2 dkg droždí, 8 lžic mléka
Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme změklé máslo a mlékem zaděláme těsto. Ihned vyválíme na placku o tloušťce asi 4 mm, pomažeme bílkem. Posypeme solí a kmínem, rádýlkem nakrájíme na tyčky a na vymazaném plechu upečeme dorůžova.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 karel karel | 31. prosince 2009 v 9:58 | Reagovat

Trapny recepty

2 marie marie | 31. prosince 2009 v 9:59 | Reagovat

Mas pravdu dst hloupy recepty

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.